Lớp 8Tiếng Anh

Bài tập Tiếng Anh lớp 8 về câu điều kiện hay nhất

1. Lý thuyết câu điều kiện

Các loại câu điều kiện

Loại

Công thức

Bạn đang xem: Bài tập Tiếng Anh lớp 8 về câu điều kiện hay nhất

Cách sử dụng

0

If + S + V(s,es), S+ V(s,es)/câu mệnh lệnh  Điều kiện diễn tả thói quen, sự thật hiển nhiên

1

If + S + V(s,es), S + Will/Can/shall…… + V

 – Ví dụ: If the weather is nice, I will go swimming tomorrow.

 Điều kiện có thể xảy ra ở hiện tại ở tương lai

2

If + S + V2/ Ved, S +would/ Could/ Should…+ V

 – Ví dụ: If I were you, I would follow her advice.

 Điều kiện không có thật ở hiện tại

3

If + S + Had + V(pp)/Ved, S + would/ could…+ have + V(pp)/Ved

 – Ví dụ: If I had studied the lessons, I could have answered the questions.

 Điều kiện không có thật trong quá khứ

4

If + S + had + V3/Ved, S + would + V

 – Ví dụ: If she hadn’t stayed up late last night, she wouldn’t be so tired now.

 

Lưu ý: Hai mệnh đề trong câu điều kiện có thể đổi chỗ cho nhau được: nếu mệnh đề chính đứng trước thì giữa hai mệnh đề không cần dấu phẩy, ngược lại thì phải có dấu phẩy ở giữa.

Ví dụ: You will pass the exam if you work hard. (Bạn sẽ vượt qua kỳ thi nếu bạn học tập chăm chỉ.) => If you work hard, you will pass the exam. (Nếu bạn học tập chăm chỉ, bạn sẽ vượt qua kỳ thi.)

2. Luyện tập bài tập câu điều kiện

I. Choose the correct answer.

1. We’re going to be late if_____

A. we not leave right now

B. didn’t leave

C. won’t leave

D. we don’t leave

2. If I meet an alien from outer space, I _____ him to my home.

A. will invite

B. would invite

C. invite

D. invited

3. If we_____ more time, we’d plant a garden.

A. have

B. has

C. had

D. having

4. If I had lived in the nineteenth century,_____ a horse and a carriage.

A. I’d have owned

B. I would have owned

C. I would have owned

D. a or c

5. If you_____ to be chosen for the job, you’ll have to be experienced in the field.

A. want

B. wanted

C. had wanted

D. wants

6. If the doctor had arrived sooner, the boy_____

A. might be saved

B. have been saved

C. was saved

D. might have been saved

7. If you just approach the job with the right attitude, things_____ well.

A. would have turned out

B. will turn out

C. would turn out

D. turns out

8. If my candidate had won the election, I _____ happy now.

A. am

B. would be

C. was

D. can be

9. I whish Janet_____ to the meeting this afternoon.

A. came

B. will come

C. can come

D. could come

10. I_____ you to the woman I was speaking with, but I couldn’t think of her name.

A. will introduce

B. would introduce

C. would have introduced

D. couldn’t have introduced

11. If you _____, I would have brought my friends over to your house this evening to watch TV, but I didn’t want to bother you.

A. had studied

B. studied

C. hadn’t been studying

D. didn’t study

12. I wish I _____ you some money for your rent, but I’m broke myself.

A. can lend

B. would lend

C. could lend

D. will lend

13. If someone_____ into the store, smile and say, “May I help you?”.

A. comes

B. came

C. would come

D. could come

14. “Are we lost?”

“I think so. I wish we_____ a map with us today”.

A. were bringing

B. brought

C. had brought

D. would bring

15. “Here’s my phone number”

“Thanks. I’ll give you a call if I_____ some help tomorrow”.

A. will need

B. need

C. would need

D. needed

Đáp án:

1 – D;

2 – B;

3 – C;

4 – D;

5 – A;

6 – D;

7 – D;

8 – B;

9 – D;

10 – C;

11 – C;

12 – C;

13 – A;

14 – C;

15 – B;

II. Give the correct form of the verb in bracket.

1. I’ll give you a call if I_____(need) some help tomorrow.

2. If I weren’t working for an accounting firm, I_____ (work) in a bank.

3. This sailboat_____ (go) faster if there were more wind.

4. If Mr. Brown had come sooner, he could_____ (have) eaten dinner with us.

5. _____(call) me and I’ll explain the homework to you.

6. A huge tree crashed through the roof and broke my bed, _____(be) I in the room, I would have been killed.

7. If you_____ (continue) to talk loudly, I will have to ask you to leave.

8. I didn’t know you were asleep. Otherwise, I_____(not make) in the room, I would have been killed.

9. If you_____ (listen) to my advice in the first place, you wouldn’t be in this mess right now.

10. If energy_____ (be) inexpensive and unlimited, many things in the world would be different.

Đáp án:

1 – need;

2 – would be working;

3 – would go;

4 – have;

5 – Call;

6 – Had I been;

7 – continue;

8 – didn’t make;

9 – listened;

10 – were.

Đăng bởi: Đại Học Đông Đô

Chuyên mục: Lớp 8, Tiếng Anh 8

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

Back to top button